امام صادق علیه السلام به عنوان احیاگر مکتب تشیع توانست با تربیت صدها شاگرد فرزانه و دانشمند، فقه اهل بیت علیهم السلام را جانی دوباره بخشد، چرا که بعد از رحلت رسول خدا صلی الله علیه و آله و زمامداری نااهلان این فقه یا به فراموشی سپرده شده بود و یا تحریفاتی در آن صورت گرفته بود.
بعد از حدود یکصد سال ممانعت از کتابت و نقل حدیث این امر احیا شد، چرا که آیندگان نیز در پرتو این احادیث میتوانستند فقه صحیح اهل بیت علیهم السلام را فراگیرند.
مرحوم سید محمد کاظم قزوینی، به خاطر تحقیق و تألیف در حوزه تاریخ و سیره پیشوایان و معصومان و انتشار برخی از آثار وی، همچون: الامام علی علیهالسلام من المهد الی اللحد، فاطمه الزهراءعلیهاالسلام من المهد الی اللحد، فاجعه الطف، الامام المهدی علیهالسلام من المهد الی الظهور، محقق شناخته شده معاصر بوده، که برخی از آثار وی، به فارسی نیز برگردانیده شده است.«موسوعه الامام الصادق علیهالسلام» آخرین و کمنظیرترین یادگار ماندگار اوست، که گویا در بیش از ۶۰ جلد، به چاپ خواهد رسید. مجلدات نخست این مجموعه در دوره حیات وی منتشر شد و پس از رحلت، و به همت بازماندگان او، تاکنون قریب به ۱۵ جلد از موسوعه به زیور طبع آراسته شده است.
مؤلف، انگیزه خود را از تدوین این مجموعه، چنین مرقوم میدارد: «نشر شریعت اسلامی، خدمتگذاری به دین اسلام، برداشتن پرده از گوشهها و ابعاد مختلف زندگانی امام صادق۷، ارائه برخی از اندیشه و معارف علمی و دینی امام به جهان، جمع آوری احادیث پراکنده در هزاران کتاب، رساله و آثار مختلف، در یک مجموعه منسجم و منظم، جلب توجه شیعیان برای شناخت عظمت و جایگاه والای یکی از امامان عزیز» (ج۱، ص۱۸ و ۱۹).
جلد نهم این مجموعه به تاریخ امیرالمومنین علی علیه السلام اختصاص دارد که فهرست مطالب آن در فایل زیر قابل مشاهده است.
فهرست مطالب جلد نهم موسوعه الامام الصادق علیه السلام
۳۰۲۹-Content
گفتنی است که پیکر این عالم فرزانه پس از قریب به ۱۸سال بنا به وصیتش از قم به کربلا منتقل شد و در این جریان پیکر را او سالم یافتند در حالیکه کتاب تالیفی او به نام «فاطمه الزهرا س من المهد الی اللحد» سالم بر روی سینه او بود.
منبع