احیای گنجینههای وصایای امام علی(ع) از زبان امام کاظم(ع)
۳ شهریور ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۰۰ |
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این نوشتار مجموعهای از احادیثی است که عیسیبن مستفاد بجلی از امام موسی کاظم(ع) در زمینه وصیت امام علی(ع) روایت کرد.
کتاب «الوصیه» اثر علیبن مستفاد بجلی، از یاران امام موسی کاظم(ع) است. او از محضر آن امام(ع) کسب فیض کرد. با وجود آن که اصل این اثر تاکنون به دست نیامده است، اما برخی از روایات آن در کتابهای گوناگون باقی ماندهاند. این اثر نیز در راستای احیای میراث کهن به ترجمه و تحقیق بخشهای برجای مانده اهتمام دارد.
شیخ قیس بهجت عطار بر مبنای ۳۶ حدیث برجای مانده از کتاب «الوصیه» به بازسازی و تدوین مجدد بخشهایی از این کتاب پرداخت و آن را از طریق کتابخانه تخصصی امیر المومنین علی(ع) منتشر کرد.
در بخشی از سخنان محقق کتاب آمده است:«سابقه وصایت به ابتدای آفرینش انسان میرسد. در میان تمام پیامبران حضرت محمد(ص) به امر الهی به عنوان آخرین پیامآور برگزیده شد و امام علی(ع) را وصی خود قرار داد. در این باب کتابهای مستقلی نوشته شدهاند، یکی از کهنترین این کتابها از اصحاب امام معصم(ع) که بخش عمدهای از آن به دست ما رسیده، «کتاب الوصیه» نوشته عیسیبن مستفاد بجلی است. پیش از آن یا همزمان با آن آثاری دیگر در این زمینه نوشته شده که به دست ما نرسیده و فقط نام آنها در منابع کتابشناسی آمده است، از جمله هشامبن حکم، محمدبن سنان، علیبن مهزیار و …»
بر اساس محتوای این کتاب، امام کاظم(ع) عیسیبن مستفاد را شخصی میدانستند که «برای ژرفنگری میپرسد» و «در امور مختلف بسیار کنکاش میکند و به چیزی جز کشف آنها رضایت نمیدهد». وی به امام موسی کاظم(ع) گفته است:«من در مورد این امور میپرسم تا در مورد دینم سود ببرم و به ژرفنگری برسم، مبادا ـ ناخواسته ـ گمراه شوم. من چگونه کسی مانند شما بیابم تا دشواریها را برایم روشن سازد؟»(حدیث ۳۲ کتاب الوصیه)
اغلب احادیثی که عیسیبن مستفاد در این اثر روایت کرده است، در باب وصایت امیرالمومنین(ع)، چگونگی آغاز اسلام و بیعت گرفتن پیامبر(ص) برای حضرت علی(ع) و نیز آخرین روزها، بلکه واپسین لحظات عمر پیامبر(ص) است.
از دیگر تالیفات عبدالحسین طالعی میتوان چکامه جاودان، تحفه آسمانی، درسهایی از خطبه غدیر، دادگری خداوند، یاران امیر المومنین(ع)، راهنمای موضوعی مکیال المکارم و تحصحیح و تحقیق بر «آداب زیارت» از محدث نوری، شرح مراثی علامه بحرالعلوم، شرح خطبه توحیدیه علامه مجلسی و «شرح زیارت رجبیه» شیخ محمدباقر بیرجندی را یاد کرد.