همزمان با ایام دهه غدیر، روز جمعه نشست مقدماتی هماندیشی اثرآفرینان علوی در کتابخانه تخصصی امیرالمومنین علی علیه السلام مشهد برگزار شد. مهمانان این نشست علمی جمعی از شخصیتهایی بودند که درباره حضرت علی علیهالسلام و غدیر اثری را تولید کردهاند و ساکن شهر مشهد هستند.
پس از تلاوت آیاتی از قرآن مجید در فضائل حضرت امیر علیهالسلام توسط جناب آقای دکترگوهری، استاد محمد مجتهدی، مسؤول کتابخانه در ابتدای نشست، ضمن معرفی برخی از فعالیتهای کتابخانه، شرحی راجع به انگیزه کتابخانه تخصصی امیرالمومنین علی علیه السلام مشهد برای برگزاری این هم اندیشی ارائه کرد. وی آشنایی اثرآفرینان با یکدیگر و ایجاد تعامل و تولید آثار میان رشتهای و در حوزههای مختلف را از اهداف این نشست عنوان کرد.
سوالات پیشنهادی برای طرح در این نشست عبارت بودند از:
۱- افزایش کیفی پژوهشهای علوی از چه عواملی تاثیر می پذیرد ؟
۲- نقش اثرآفرینان علوی در ارتقای سطح آثار و پژوهش های علوی چیست؟
۳- برای ورود پژوهشگران جوان به عرصه پژوهش های علوی، چه الزاماتی را می توان در اولویت دانست؟
۴- با توجه به تحولات اخیر جهان و منطقه، چه رویکردهایی در مطالعات علوی از اهمیت بیشتری برخوردارند؟
۵- در سطوح مختلف آثار، به ویژه حوزه تخصص شما، چه خلاءهایی به چشم می خورد؟
۶- با توجه به اهمیت منبع شناسی برای هر پژوهش، نقش کتابخانه تخصصی امیرالمؤمنین علی علیه السلام در پژوهش های علوی چیست و چه راهکارهایی برای تقویت این نقش قابل ارائه است؟
در ادامه اساتیدی از حوزه و دانشگاه و اثرآفرینانی در حوزه کودک و نوجوان به بیان نظرات خود پرداختند.
دکتر سید محمد مرتضوی ضمن تاکید بر نیازسنجی درست و پرهیز از کارهای پژوهشی تکراری، با بیان اینکه بررسی و تحلیل سیره و سخنان حضرت علی علیهالسلام این توانایی را دارد که به مشکلات امروز جامعه ما پاسخ دهد، از کوتاهی همه اقشار جامعه و مسؤولان در این زمینه ابراز تاسف کرد.
حجه الاسلام زبری بر نقش مهم تالیف و تدوین کتابهای مناسب برای کودکان تاکید کرد. استاد جواد نعیمی، نویسنده فعال عرصه کودک و نوجوان، لزوم توجه به کتاب الکترونیک بویژه برای کودکان در کنار تولید کتابهای کاغذی را مورد تاکید قرار داد. آقای علی میری، تصویرگر برجسته کتابهای کودک و از تولیدکنندگان انیمیشن در مشهد، توجه بیشتر به این عرصه ها را خواستار شد و افزود: کارهای مذهبی و معنوی باید مانند کارهای مادی و دنیوی ما از قبیل ساخت خانه و… با برنامهریزی، کارگروهی و اختصاص هزینه متناسب انجام شود. متاسفانه ما در تبلیغات مذهبی نتیجه گرا نیستیم و تنها به نگاه حداقلی و ثواب گرای صرف قانعیم. همچنین مدیای کتاب باید با مدیاهای موبایل، انیمیشن و فیلم همراه شوند. ببینید چند نفر الغدیر علامه امینی را خواندهاند و چند نفر سریال امام علی علیهالسلام را دیدهاند. استاد مجتهدی ضمن تایید نظرات این عزیزان از وجود بیش از یکهزار جلد کتاب کودک در کتابخانه تخصصی امیرالمومنین علی علیه السلام مشهد خبر داد افزود: بازنگری تصویرگری کتابهای کودک و لزوم هماهنگی این تصاویر با روحیه لطیف کودکان یکی از مهمترین خواستههای ماست. وی همچنین اعلام کرد رکورد شمارگان کتاب کودک در ایران با تیراژ ۲۶۰هزار نسخه در یک چاپ برای کتاب پیام غدیر در اختیار کتابخانه تخصصی امیرالمومنین علی علیه السلام مشهد است.
دکتر علی غفرانی با تاکید بر توجه به عقلانیت و پرهیز از رویکرد احساسی در پژوهشهای علوی، آمادگی گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه فردوسی را برای همکاری در تالیف پایاننامههایی با موضوعات علوی اعلام کرد.
حجه الاسلام فاضل با اشاره به مشکل کتابخوانی در کشور تاکید کرد نیاز داریم تا کتابهای مهم و خوب باید خلاصه شود و به قلم جدید به مردم ارائه شود.وی به سنت حسنه مقدمهنویسی محققان بر کتابهای تازه تالیف اشاره کرد که رو به افول نهاده است و این مشکل، مساله عدم اعتبار و تایید علمی آثار را در پی دارد و اگر هر کتابی توسط محققی مسلط بر موضوع اثر مورد تایید قرار گیرد، سطح علمی آثار علوی ارتقا خواهد یافت. جناب آقای حکیم باشی از محققان شهر مشهد، بر این نکته تاکید کرد که اگر ما درست به موضوع بنگریم قبول خواهیم کرد که اگر برای چاپ قرآن کریم همه باید از موسسه نظارت بر چاپ و نشر قرآن مجوز بگیرند، باید برای چاپ کتاب درباره قرآن ناطق ، علی بن ابیطالب علیهالسلام نیز یک موسسه ناظر تعریف شود تا هم سطح کیفی آثار حفظ و ارتقا داده شود و هم از ورود آثار ضعیف و مشکلدار به بازار نشر جلوگیری شود. همانطور که وزارت ارشاد قرآن را جدا دیده است، میتواند اهل بیت و حضرت امیر علیهالسلام را جدا از سایر موضوعات ببیند و برای مجوز نشر این کتابها از چنین مجموعهای کمک بگیرد.
مسؤول کتابخانه از حجهالاسلام استاد سید علی شهرستانی به عنوان آثرآفرین علوی کثیرالتالیف یاد کرد و از ایشان خواست نقطه نظرات خود را مطرح کنند. ایشان در سخنانی کوتاه تاکید کرد که باید معارف علوی و پژوهشهای نوین در سیره حضرت امیر علیهالسلام به زبان عربی روز در اختیار دیگران قرارگیرد و نباید ما به اینکه آثار را بین خودمان ردوبدل کنیم دلخوش باشیم. همچنین باید ببینیم نیاز چیست؟ باید مثل دانشگاه که تهیه پایاننامه با داوری است، تالیفات درباره حضرت امیر علیهالسلام نیز پس از ارزیابی متشرشود.
دکتر جواهری و برخی از حضار با توجه به اینکه کتابخانه تخصصی امیرالمومنین علی علیه السلام تمامی کتابهای منتشرشده درباره امیرالمومنین علیهالسلام را تهیه میکند، پیشنهاد کردند این کتابخانه با همکاری موسسات مرتبط، دبیرخانه کتاب سال علوی را تاسیس کند تا از بهترین آثاری که هر سال درباره مولای متقیان منتشر میشود، تقدیر شود.
آقای طاسین حجازی که در زمینه متون ادبی فعالیتهای ارزندهای را انجام دادهاند، با توجه به اقبال جوانان به مطالعه ادبیات داستانی، از اثرآفرینان علوی خواستند تا موضوعات مناسب را به عنوان خمیرمایه داستانهای علوی معرفی کنند.
از سایر مواردی که مورد تاکید حاضران قرار گرفت عبارت بود از: لزوم توجه به سبک نگارش و ادبیات فاخر آثار علوی، تلاش برای ترجمه آثار مهم از عربی و فارسی به زبانهای دیگر و بالعکس. ارائه خلاءهای موضوعی برای پژوهشگران و کسانی که قصد تالیف پایاننامه دارند. تشکیل شورای علمی در موضوعات مختلف علوی برای طراحی، اجرا و انتشار آثار علوی. درخواست از معاونت فرهنگی وزارت ارشاد برای بازنگری و تسهیل در نشر کتب علوی. اج
مهمانان اظهار امیدواری کردند نشستهایی تخصصی با محوریت نقد جدی و معرفی کتاب، طرحهای پژوهشی، کارگروههای تخصصی و با مخاطب مشترک در کتابخانه تخصصی امیرالمومنین علی علیهالسلام تشکیل شود. حسن ختام این نشست، شعرخوانی اثرآفرین علوی مشهد، جناب استاد سید مصطفی موسوی گرمارودی بود.
قریب به هفتاد اثرآفرین علوی در مشهد شناسایی شدهاند و امید است با ارتباطات بیشتر، افراد دیگری نیز شناسایی شوند و در نشست اصلی اثرآفرینان علوی مشهد در آینده نزدیک معرفی شوند. همچنین امید است هم اندیشی اثرآفرینان علوی سایر استانهای کشور نیز در سالهای آتی برگزار شود.
گفتنی است که کتابخانه تخصصی امیرالمومنین علی علیهالسلام از سال ۱۳۷۹ شمسی با ثلث مال مرحوم ابوالقاسم مجتهدی کار خود را آغاز کرده است و اکنون قریب به بیست هزار جلد کتاب در موضوعات زندگی، فضائل و سخنان حضرت علی علیهالسلام، غدیر، امامت و شیعه است.