امروزه با تخصصی شدن علوم و توجه هرچه بیشتر محققان به پژوهش در جزئیات مسائل، نیاز به مراکزی که بتوانند به معنای حقیقی کلمه به طور جدی و تخصصی، منابع را شناسایی و در اختیار مراجعان قرار دهند، بیشتر احساس می‌شود.

بی تردید، ایجاد و توسعه‌ی زمینه‌ی پژوهش و تحقیق درباره‌ی ابعاد زندگی بزرگ مرد عالم اسلام، باب علم و وصى نبى، حضرت على(علیه‌السلام)، هم نیازمند مرکزی است تا به شکل کاملاً تخصّصى، با متمرکز نمودن انواع مختلف منابع به زبانهاى گوناگون و به‌روز، مهمترین و جدیدترین مطالب در مورد این امام همام را گردآوری و در اختیار محققان قرار دهد.

اگر فعالیت‌های موسسات تخصصی و سایر سازمان‌ها و شخصیت‌ها درباره‌ی امیرمؤمنان(علیه‌السلام) در ایران و سایر کشورها کنار هم قرار گیرد، باز هم جای یک فعالیت جدی خالی به نظر می‌رسد. با اینکه هر یک از مراکز، کتاب‌های زیادی را در زمینه‌ی فعالیت خود در اختیار دارند اما فقط با توجه به اهداف و نیاز خود کتابخانه‌ای را شکل داده‌اند. برای مثال مرکزی با هدف تحقیق دانشگاهی، کتاب‌های غیرپژوهشی را و مرکزی با هدف کار روی نهج‌البلاغه، کتابهای غیر مرتبط با آن را تهیه نمی‌کند.

وجود یک مرکز تخصصی با هدف گردآوری تمامی منابع و اسناد مربوط به حضرت علی(علیه‌السلام) از هر نوع و هر زبان و متعلق به هر دوره‌ی تاریخی و در همه‌ی سطوح، یکی از ضرورت‌ها و آرزوهایی است که هم اکنون با پشتوانه‌ی بیش از شانزده سال پژوهش و تلاش، به عنوان یکی از مهمترین مراکز تخصصی که  مورد توجه و مراجعه‌ی محققان است، تحقق عینی یافته‌است.

هدف مذکور وجه تمایز اصلی این مرکز از سایر مراکز است به نحوی که چشم‌انداز اولیه‌ی کتابخانه، گردآوری حداقل۵۰۰۰۰(پنجاه هزار) عنوان مدرک در موضوعات این کتابخانه است. علاوه بر ویژگی اصلی تخصصی بودن کتابخانه، همه‌ی فعالیت های این مجموعه نیز تخصصی و در زمینه‌ی ابعاد گوناگون شخصیت‌ امام علی(علیه‌السلام) است که در ادامه به طور مشروح به آن پرداخته می‌شود.

به مدد الهى، در ایام غدیر سال ۱۳۷۹ش./۱۴۲۰ق.(۲۰۰۰)، در جوار بارگاه ملکوتى حضرت على بن موسى الرضا(علیه‌السلام) اولین کتابخانه‌ی تخصّصى، مزین به نام امیرالمؤمنین على(علیه‌السلام)، پایه‏گزارى و افتتاح گردید و نخستین گام در راه هدف پژوهشی مذکور برداشته شد.

… و امروز بعد از گذشت حدود ۲۳ سال، مى‏‌توان گفت جامع‏ترین کتابخانۀ تخصصى در مورد حضرت على(علیه‌السلام) در سطح جهان شکل گرفته است. اگرچه در ابتدا ممکن است پذیرش این مطلب کمی دشوار به نظر رسد، اما با عنایت پروردگار متعال، این یک خبر واقعی است و جهان امروز که با تخصصی شدن مسائل، در پی یافتن راه‌حل‌های تخصصی بویژه در عرصه‌ی پژوهش و تحقیق است، به خوبی می‌داند که از مراجعه به چنین مجموعه‌ای بی‌نیاز نیست.